budak hina islam....


pagi pagi macam ini black buka fb(facebook),
alangkah terkejutnya black apabila
black ternampak satu gambar yang mengatakan:
"seorang lelaki telah menghina agama islam
di dalam laman sosial..."

black x mahu sebut nama budak itu sebab x mahu aibkan nya
tapi apabila membaca apa yang dia tulis 
black memang rasa macam nak lempang 
je budak tue...
banyak jugak komen yang black baca
terhadap gambar tue..
kebanyakkan komen menyatakan marah atas tindakan
atau perkataan yang dikeluarkan oleh budak tue...

wahai kawan kawan, terutamanya umat islam... kita harus kuatkan
iman kita supaya kita tidak terjebak dalam perkara sebegini...




thank for read.. tinggalkan lah jejak anda

BOLA OH BOLA < VERSI EURO 2012>




untuk euro kali ini,
PASUKAN KEGEMARAN black ialah: 





GERMANY..

kawan baik black pun sokong germany..

Tetapi ada sorang kawan black (pompuan) dia sangat sangat sokong kumpulan sepanyol.
setiap kali chat dia gaduh ngan black...
black sokong germany dan dia sokong sepanyol..
setiap tue mesti fight.... dush3..

akhirnya, kami membuat satu persetujuan..
kumpulan sape yang kalah
kene belanja wayag..
fair n square..

JUST WAIT FOR THE RESULT .. GUYS



thank for read.. tinggalkan lah jejak anda

ucapan salam dalam sms




hari ini black mahu cerita pasal bahasa dalam sms
terutamanya ucapan salam dalam sms

kebiasaannya, black ternampak banyak orang guna salam, askum, as'salam sebagai shortform
bagi menggantikan assalamualaikum,,

assalamualaikum membawa makna "sejahtera kepada kamu".
dan disambung dengan  Wa Rahmatullahi wa Barakatuhu
membawa makna  dengan Rahmat Tuhan dan Berkat-Nya.


tapi apabila teknologi mula menguasai maka bahasa makin dipendekkan
sebenarnya bahasa yang anda semua gunakan seperti
salam, askum, as'salam
membawa makna yang tidak baik..

sebagai nasihat adalah baik kalau anda gunakan
assalamualaikum
sebagai pembuka ayat...
 x buang masa anda pun taip dengan lengkap..
daripada menanggung dosa di kemudian hari secara tak sengaja..

thank for read.. tinggalkan lah jejak anda

jururawat oh jururawat

minggu ni black rasa sangat gembira sebab apa yang black harap-harapkan akhirnya menjadi 
kenyataan. sebenarnya black mahu jadi nurse...
Muka ganas macam black boleh jadi jururawat k????
macam tidak logik juga.. hahahaha

black dah pergi temuduga untuk jawatan ini dah empat kali dah..
3 kali awal tu agak menyedihkan lah.. sebab 2 temuduga ditolak bulat-bulat
dan cuma 1 temuduga bejaya tetapi just simpanan bagi jawatan pembantu kesihatan awam,

tetapi akhirnya kali keempat ini berjaya jugak.. alhamdulillah..
seminggu sebelum dapat result nie, macam-macam dugaan yang melanda..
tetapi kebanyakkannya petanda yang kurang elok..
rasa macam tak dapat pon ada jugak...

tetapi masa dapat tahu je result, keliling rumah black loncat... dah macam orang
dapat emas... hahahahaha..
tetapi ada satu pekara je yang black rasa x best..
iaitu kawan black dia x dapat... black rasa sedih lah dekat dia..

kepada kawan black tue, black nak ucapkan kan:
beb, jangan sedih ... mungkin rezeki ko belum sampai lagi kot..
so ku harap mana tahu ko lepas stpm  boleh dapat.. mungkin ada
hikmah disebalik semua ni...
so aq doakan kau agar berjaya dalam stpm... n kalau ada rezeki
insyaallah ko akn berjaya sekiranya kena panggil temuduga lagi..
aminnn..


thank for read.. tinggalkan lah jejak anda